Monday, July 25, 2011

Kursus Kepimpinan Al-Fateh...

Alhamdulillah..
kursus kepimpinan Al-Fateh telah diadakan di ipg yana ahad baru nie..(24.7.2011)
disampaikan oleh ustaz Muhammad Syaari Abdul Rahman.

 *ustaz syaari juge pernah menyampaikan tentang agenda 2012 pada tahun lepas di ipg kami*

Sangat seronok walaupun seharian mengikuti program nie dari pg ke mlm, yana ase byk bende perkara baru yana dapat..
daripada tidak kenal siapakah gerangan Al-Fateh nie,sekarang yana da tahu byk psl beliau..
sekarang akan tambah lagi satu idola yana...Sultan Muhammad Al-Fateh...

Dalam usianya yg masih muda 22 tahun, beliau telah berjaya menawan satu kota setelah 12 kali percubaan dalam menawan kota Konstantinopel (sekarang dikenali sebagai Istanbul,Turki)..

Sabda Rasulullah SAW ketika menggali parit dalam peperangan Khandaq, "...Konstantinopel (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera..." (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Paling yana kagumi adalah sikapnya yang ada 7 nilai...
1.be positive
2.be proactive
3.clear vision
4.integrity
5.teamwork
6.brainstorm
7.tawakal..


Beliau hampir gagal dalam perjuangannya kerana salah satu pintu masuk ke kota itu telah dihalang dgn rantai besi..
tetapi..beliau telah menemui cara dengan mengangkat 70 buah kapal melalui daratan ke Bukit Galata hanya menggunakan tenaga manusia..
Kuatnya mereka berjihad di jalan Allah...jika kita, baru hanya diberi tugasan ringan dah banyak complaint kan...Astaghfirullah...


Kejayaan Sultan Al-Fateh ini juga merupakan tanda kasih sayang Rasulullah pada umatnya..
sebab ape??
kerana....manusia akan tidak berpuas hati dan bersangka buruk jka jihad ini hanya ditunjukkan pada zaman nabi..Jadi Muhammad telah bersabda setelah kewafatannya akan ada lagi pejuang yg bukan dalam sahabat nabi yang berjaya dalam jihad di jalan Allah...Hal ini semua berlaku..supaya manusia lebih nampak dan sedar akan hakikat ini...
Patrick dan Coco mempelawa sahaba2t membeli buku ini untuk tambahan maklumat..huhu^^

Dapat tandatangan ustaz^^
Ustaz menggelarkan kami Alumni Fateh&Fatehah^^..






*Lyiana Fatehah....Allahu Akbar!!!

Friday, July 22, 2011

Al-Quran sebagai As-Syifa'

Tambahan untuk minggu penghayatan al-quran..
Menghadiri slot ceramah ustaz Borhan...
Al-quran sebagai as-syifa' yg bermksd al-quran sebagai penyembuh..

Sedikit perkongsian...^^
Antara ayat2 as-syifa':
1.Surah At-Taubah- ayat 14
2.Surah Yunus- ayat 57
3.Surah An-Nahl- ayat 69
4.Surah Al-Isra'- ayat 82
5.Surah Asy-syu'ara'- ayat 80
6.Surah Fusilat_ayat 44

Benteng diri 1:
ayat al-kursi -baca selepas solat fardhu (meniup arah depan,kanan,belakang,kiri,atas, letak tangan di kepala dan jatuhkan tangan sampai ke kaki.)

Benteng diri 2:
1.Al-fatihah
2.Al-kursi
3.2 ayat terakhir surah al-baqarah
4.3 kul dan baca doa "Ya Allah, lindungilah aku daripada syaitan, sihir dan dengkian manusia"

Benteng diri 3:
Surah As-Saffat (minima 1-10 ayat)
Surah Al-Waqiah
Surah Al-Mulk

Tafsir Mimpi Buruk:
1.Jika jumpa dgn ular hitam atau anjing hitam, itu merupakan syaitan..
2.Jika jatuh daripada tempat tinggi, itu merupakan sihir.
3.Jika jumpa dengan orang tua dan memberi sesuatu, itu merupakan saka.
4.Bagi perempuan yang bermimpi mengandung kemudian hilang dan ada anak memanggil2 "mama..mama",itu merupakan saka..

Tidak Salah Bertawakal dan Berikhtiar tapi pastikan ia tidak menyimpang ke arah Kemurkaan-Nya..=))

Minggu Penghayatan Al-quran..

Salam...
Selamat hari minggu yg cerah..
sy ditinggalakan keseorangan lagi oleh rumate kerana dia menjadi facy untuk prgrm smart solat di sekolah luar...huhu...
dan hilang jua penat gerko semalam..
penatnye msuk gerko memanah nie...
berlari2 membawa botol air besar, ciap 2 lagi tau....kata en untuk kekuatan otot tgn...
terasa xnak melalui hari jumaat rasenya..tp ble da pegang busur memanah,itula part yg baru best...

Okla...
minggu baru nie, telah dilaksanakan minggu penghayatan al-quran...
antara pertandingan yg diadakan tilawah, syarahan tafsir,hafazan..
dan yana sempat melihat pertandingan tilawah disbbkan pertandingan nie wat tyme mlm..kalo siang..fhm2 jela..huhu..

Bukan setakat kita mengaji kita akan mendapat pahala...
jika kita mendengar orang lain mengaji juga..kita akan mendapat pahala tersebut..

Dan.. yana ingin mengucapkan tahniah pada Ku Fasehah (Kueh yg comey) kerana mendapat tempat pertama...
Memang sdpla suara Ku...^^

ble dgr org bertilawah nie..teringat zaman belajar taranum f1 sampai f3...huhu..=))

Wednesday, July 20, 2011

Fikir2...Ape Perkara Yg Plg Kita Sesalkan??

Hari nie kami mulakan dgn pelajaran PJ kami...
macam biasa kena lari 1 round mktb..
entahla...xde mod la pj sem nie..
Slps enck terang2kan pe yg patut dibuat hari nie..
iaitu memikirkan pergerakan asas bagi 20 stesen yg akan kami buat amali nanti..
dan..en meninggalkan kami atas urusannya..

Disebabkan geng yana xde, pergi hospital, so yana pun duk selit group lain dgn wat muka kesian kate xde partner nk bincang..huhu
last2...kitaorg main  'true n dare'..kihkih..
Banyak kali jugak yana kena dan kebanyakkannya cerita pasal hati...huhu..
Tapi ade satu soalan nie wat yana terpikir lame ckit...
"Apa Perkara Yang Paling Yana Sesalkan Selama Hidup Nie"??
hummm.....ape ye??

dan jwpn yana "xde"...
Bagi yana xde ape perkara yg buat yana terlalu menyesal dlm hidup..
sbbnye semua kejadian dan perkara yang terjadi telah diaturkan yg terbaik oleh Allah kepada Hambanya..
x gitu kwn??
Mungkin yana juga bernasib baik kerana apa2 perkara yg hmpr2 membawa yana ke arah keburukan, Allah cepat2 melindungi dan membimbing yana kembali..yana sedar tue...sbb tuela yana perlu byk2 bersyukur..

Tapi mungkin sedikit menyesal sbb yana menangis byk kot tyme start duk asrama SBPIT waktu form 4??
sbb pe??homesick??
oh tidak2....
tapi disbbkan xboleh nak catch up cara bljr kat situ..al-maklumla semuanye cerdik2..yana nie ala2 kadar je..
disbbkan yana stress..setahun tu yana xhbs2 menyusahkan ibu dan abah suh wat surat nak keluar n kembali pd sekolah lama...
Tapi...ble surat yana hampir diluluskan...yana dpt suatu hidayah yang membuatkan yana xjd nk keluar..

So...sambunglah lagi perjuangan yana di sekolah SBPIT...
puas gle..yana nak catch up pelajaran tyme form 4 ble msk form 5..disbbkan yana mogok xnak bljr masa form 4 tue..
Alhamdulillah..mentor2 n kwn2 byk membantu walopun result yana xsehebat kwn2 yg lain yg skang bljr di utp,um. luar negara...
Tapi tgklah sekarang..Allah tetap bagi yana tempat bljr yana yg baik iaitu di IPG..
walopun ade yg pandang rendah tentang kerjaya guru nie yana xkisah la...
bukannya senang gak nak masuk IPG nie tau..interview gak tau..huhu..

TIADA APE YANG PERLU DISESALKAN....HANYA PERLU BERTAUBAT ATAS KESILAPAN YANG LALU SETERUSNYA BERSYUKUR PADANYA YANG SATU^^

Tuesday, July 19, 2011

Lalala~senang hati + sob2..kecewanye kami...=((

Assalamualaikum....
alhamdulillah hari nie byk sgt ase dpt nikmat drpd Allah..
Diberi kekuatan untuk bgn pagi untuk terus dekat bersama-Nya..
dan hari nie yana suke hati sbb...
hari nie xselera makan ape2 ble tgk lauk...
Suke hati sbb xde selera??pelikss nie...hee..

Tidak2x...bab2 makan ni mmg yana sukeee...huhu
tapi hari nie...acik wat nasi paprik special untuk yana..
acik mmg tau yana suke mkn nasi paprik..
xprnh makan nasi paprik tyme tghr..huhu..
n acik tambahkan sup special..
bukan itu saje...pakngah pun wat air nescafe sdp untuk yana..ngee~~
sowila..psl remeh temeh pun yana nk cte kan..tp yana sgt terharu kalo org wat baik kat yana nie^^
lgpun rase bersinar2 kembali selera mkn yana ble acik cafe ade blk...jumpa acik dgn pakngah pas dye bukak blk kafe mcm rindu n sukee sgt..
Alhamdulillah g kls ptg pun dgn sng hati..lalalala~~

Tapi...cakap pasal kls ptg nie..kls bm..
mmg sedih....
sem nie kls bm yana campur dgn 2 lg kls bm yg lain..
agk kurang seronok sbnrnya sbb campur kelas..
dan hari nie..algkah sedihnya...kls bm1 semua dtg..
kls bm2 2org je yg dtg..

tp ble kene bm3 8org xdtg..perghh..maluuu kot..semua org tepuk tgn sbb perli..
apela nk jadi dgn kls nie??mmg la tyme tghr semua ngantuk tp bukannya selalu kls ptg mcm nie..
assignment pun bknnye ade lg sampai penat sangat..
lgpun mmg dah tanggungjawab kite sbg pelajar untuk pergi ke kelas..
bakal pendidik tuu...nnt dah posting,ble ank murid xdtg..kita blh mrh lak..
tp pernah x kita terpikir yg dulu kita prnh wat cmtu gak??
xrasa ke Allah bls balik pe yg kita buat...
aduii..kami yg dtg nie kecewa sgt sbb rasa malu dgn dak kls bm lain n manela tau lecturer tue akan cte perangai kls bm3 yg bermasalah nie kat lecturer lain...

Semoga kita semua dapat berubah la ye kawan2 ke arah lebih baik..InsyaAllah^^

Monday, July 11, 2011

Remaja Vlogging..

Salam..
pernahkan anda dengar tentang Vlogging??
not Blogging..blogging nie mcm yana, mien eastar yg skang bangga dgn blognye yg semakin mencapai tahap "hots" tue..huhu..
dan sesetengah org guna blog untuk meluahkan perasaan..nak jdkan seperti diari dan sesetangah guna untuk memberi ilmu pengetahuan islamik seperti blog rumah tua (iqa), ku fasehah dan ilmu2 lain spt psl pelajaran..

Tetapi apakah dgn Vlogging??
Vloggging nie seperti seseorg yang suka menceritakan tentang sesuatu perkara berdasarkan kreativitinya yang disampaikan dalam bentuk video..
yana start minat tgk org2 yg vlogging nie bila seorg kwn nie asyk post dlm fb je, so tbe2 mcm terajin nak bukak..tgk punye tgk..mcm best lak..
so..skang yana tunggu je kwn yana nie postkan kat fb kalo ade video yg terbaru..

Sape yg vlogging terkenal??
oho....antaranye Mathluthfi,Anwar Hadi dan Maria Elena..
So..yana suggestkan korang tgkla..lawak+ade pengajarannye jugak..
yg plg best yana suke tgk mathlutfi nyela sbbnye juge dia adelah abg kpd junior yana tyme kat sbpit dulu..so..mcm bangga lak...huhu
so...shbt2 semua jgnla lupe try2 search ye^^

video

Saturday, July 9, 2011

20 tahun sudah...huhu

Assalamualaikum sahabat2 sekalian...
Saya dah berumur 20 tahun sudah..hihi
Pada 3 julai yg lepas..tp br nk update psl birthday sendiri..

Harap je umur da 20 tahun tapi ramai lg ckp muka mcm budak..
perangai sekali kot..hihi..
Mane xnye..asal g mana2...org akan ckp adk nie sekolah mane??
sekolah??saya dah ipg la...sob2...
di manakah silapnye ye??
tinggi??rasenye yana diantara girls tertinggi dlm kls...
perangai??humm...mmg la kekdg terkeluar perangai gile2 yg mcm budak2 tue..
tp kwn2 je tau kot..org luar mane tau..huhu

Tapi xpela...dah org nk anggap kite nie muda kan..lambat ckit tua..hehe..
Anyway nak ucap sgt terima kasih atas ucapan2 drpd kwn2 walopun ade yg lmbt..
ramai yg ckp "laa..knp xde dlm reminder dlm fb pun,sbb tue xingat.."
sbnrnye yana saje 'hide'kan sbb xlarat nk ucap tq kalo ramai2 post kat wall..cukupla mane2 yg ingat je..
tapi xsangka ramai gak yg post kat wall..terima kasih sgt..

Hadiah??adela dpt drpd kwn2 terdekat n family..
tp ade yg ckp..xde elaun lg,xdpt nak beli..
alahai..yana xkisah kot..wish+doa+kasih sayang pun da cukup pe...itu lebih bermakna..
Yana ingt yana akan dpt sesuatu yg yana nak sgt drpd abah yana..tp xdpt..nmpknye kene beli pakai duit sendiri la ade elaun nanti..hehe..

Sebak gak tyme mlm birthday tue...entahla nape..
Hantar mesej kat ibu&abah ckp tq sbb byk jaga psl yana pun melejeh-lejeh air mata..huhu..
Tapi da umur 20 tahun nie...Harap sgt dpt menjadi seorg yg lebih matang,try to think positif,sabar dalam ape2 pun jua keadaan dan yg lebih penting lebih istiqamah dalam ibadah..amin...

saeng-il chugha haeyo~NUR LYIANA BT HAMZAH^^