Monday, September 26, 2011

Baitul Muslim..=))

Alhamdulillah..baru2 ini ada kakak senior yana yg baru sahaja melangkah ke satu alam yg bahagia iaitu perkahwinan..yana mengucapkan tahniah pada Kak Syafiqa dan Kak Fatin..=))
mereka sgt solehah dan baik2 orgnye..pasti sang Adam juga sgt soleh..Semoga mereka bahagia di alam baru..

Dan kami yg junior nie pun mcm xsabaq2 daa...xtermsuk yana ea..hehe..
mana xnye, asyk ckp psl kahwin je kwn2 sekeliling yana ni...antaranye "sweetnye..." "nak kahwin jugak" dan mcm2 ag...huhu..
tapi sbnrnye biasala ini hanya fitrah manusia yg ingin mengasihi dan dikasihi dengan pasangan kita..huhu..~
Semoga kita sama2 peroleh pasangan yang baik2 ea..amin...

Yana nak share something tentang percintaan dan perkahwinan..=))

Dalam Percintaan:
Pasti ada yg prnh kecewa sbb xdpt bersama dgn org yg kita syg kan sbb mgkn tiada jodoh dan ada sahaja halangan...
dan yana nak share ayat yg mgkn boleh buat hati kite rasa tenang ckit..

"Segala apa yang ditentukan oleh Allah kepadamu akan kauperolehi juga walaupun semua makhluk berusaha untuk menghalangnya daripadamu. Dan kau juga yakin bahawa segala yang tidak ditentukan kepadamu tidak akan kauperolehi walaupun semua isi alam menolongmu untuk mendapatkannya."

Macam mana bg yg rasa sedang kecewa sekarang??,yana hrp ayat yg yana baca dlm sebuah buku ini dapat mengembalikan semangat kita yg sedang rasa kecewa.dan ayat ini jugalah memberi yana semangat sbnrnye..=))

Dalam Perkahwinan:
Khusus untuk Kaum Hawa ye~hee..

Pesan Rasulullah SAW kpd puterinya Fatimah, "Jika kamu mahu suami kamu sayangkan kamu selamanya di dunia dan akhirat, buatlah lima perkara ini. Nescaya suamimu akan bertambah sayang padamu sampai bila-bila."
1.melayan suami dgn baik tidak kira siang atau malam
2.meminyakkan dan menyikatkan rambut suami
3.menggunting misai suami
4.menyikat janggut suami
5.memotong kuku suami

Kepada bakal suamiku...InsyaAllah akan ku lakukan untuk mu semua ini...hehe...=))

Akhir kata.."Usah menjangkakan masa depan kerana masa depan adalah milik Tuhan. Sebaliknya hadapilah hari-hari yang mendatang dengan penuh senyuman, usaha serta tawakal pada-Nya. Dan redhalah atas segala yang telah diberikan kerana segalanya pastilah yang terbaik"..

**Walaupun sayang mana kita pd pasangan kita...jgn lupe Istikharah dulu ye..mintak petunujuk daripada-Nya..smg Dia memberi kta Baitul Muslim yg kekal abadi hinga ke Jannah..**

4 comments:

  1. majlis pertunangan dan perkahwinan nanti jangan lupa jemput yer ... hehe

    ReplyDelete
  2. simple tp bermanfaat...moga dipermudahkan ye..heh

    ReplyDelete
  3. terima kasih saleem wahab..=))

    ReplyDelete