Sunday, April 18, 2010

XpDc banjaran titiwangsa...


~1..2..3..set gOoo!!~*banjaran titiwangsa..here we come*
*semua senior unit pj*
*4 org senior gurlz unit bm(minor pj)*
*5 org bm1 (minor pj)~4 laki..1prmpn*
**8 org bm2 (minor pj)~5 laki..3 prmpn**


hai blog.....
alhamdulillah...bersyukur sgt selmt perjalanan pergi dan blk...
tq kpd kekwn yg bg nasihat n support spy jgn hiraukan ckp salwani tue...
terharu sgt pada kiko,fieqa,kak ceca..n kekwn yg baca last post sy tue then bg smgt...^^

ok....skang nak cte psl ekspedisi...
best sgt dpt g.....bertuah sungguh diri ini terpilih then dpt rasainya...credit untk en.roslee(pensyarah pj kesygn)...
first...perjalanan drpd mktb ke lata lembik,raub menaiki bas..
sampai di lata lembik dlm kul 9 lebih...
first transport naik ialah *hilux*...bestnyeww...
mencabar gle...sakit kaki nak tahan diri drpd jatuh...huhu..


~ready TO GOOOO!!~


~tersekat di tgh jln~huhu

sesampai destinasi yg patut kami turun,terpaksa la kami turun dr hilux tue walopun xpuas ag naik..heehehe...
slpas tue kami start masuk ke dlm hutan mengikut group...(penuh dgn smgt!!!)huhu..
dlm 10 min berjln,kami terpaksa menempuhi cabaran pertama iaitu seberang sungai menggunakan sebtg kayu yg kecikkk..
alamak aiii,aku nie lemah betul bab2 imbang badan nie..nsb baikla ada abg joe n abg helmi yg menolong aku..rupe2nyew en,.roslee pun lemah bab2 keseimbgn bdn nie..hehe...




~pnjg betul barisan~hehe^^

~en roslee seberang titi~cayala en...=)

okk...da lps titi tue...perjalanan merentas bnjrn titiwangsa kembali...
kaki kanan aku sgt skt sebenarnya akibat pj n latihan ekspedisi yg diwat sesebelum ini..
tp aku gagahkan juge untk dptkan pengalaman yg sgt berharga nie...
perjalanan yg pnjg nie amt pnt sekali nkkan abg2 pj nie sgt laju jln..puas nak ikut drpd blkg..huhu
tp aku sgt terharu n kagum dgn keprihatinan seorg abg senior pj nie...
sbb pe???
slh seorg kwn aku nie dah mcm xlarat nak daki bukit...then abg nie g tebang dahan pokok then bg kat kwn aku nie untk dijadikan sbg tongkat....credit to *him*...u're so nice^^


berjalan..berjalan..dan berjln....
ble jumpe jew sg,kami akan berehat sbntr untuk rehatkan diri...n yg penting nak buang pacat!!eee~~~
sampai di salah satu sg ni,kami berhenti untk msk n mkn2!!!
kami dibekalkan beras,ikan masin,n maggi..
aku n kekwn msk maggi jew sbb xrase lpr sgt...
dan...niela first tyme masak cara dlm hutan..huhu...



~masak-masak dlm hutan~weee^^



~tq fyzah byk suapkam maggi~hee^^


~buang PACAT tyme!!~heee...

pacat???aku kne byk jugakla n yg mkn smp berdrh kaki aku 2 jew...heee..
ada 1 tyme tue,aku dpt rasa ada pacat gigit kaki aku tp aku thn jew dan teruskan berjln sbb aku tkt kne tinggal sbb mmg laju gle pakcik guide tue bwk ktaowg..huhu..
ble stop untk take5..tgk2 da kenyang da pacat tue...hbs stoking aku kne darah..huhu...

jatuh lak???byk kali terjatuh....sbb jln licin sgt nakkan tyme turun bukit....huhu...
terhantuk pun byk kali gak..sbb byk ranting,pohon kayu,n buluh yg smp ada kne jln tunduk ag..huhu.....
ada abg pj blkg aku nie...dye g tebang ranting kayu untk mudahkan perjalanan ktaowg..tp last2 ranting2 tue terhempap atas kepala aku..adussss!!!sakit tul....
tp its ok....nsb baik x benjol...
ckp psl abg pj blkg aku nie,aku jd stress berjln dpn dye sbb dye laju sgt jln smp aku mmg kne laju jln...hahaha...kekdg malu gak,coz brp kali dye tgk aku jth sbb licin..heeee...=)

lebey kurang 8 jam berjln....kami sampai gak kat tempat tdo kami..iaitu di sk.pos bersih,ulu slim,perak..
what,perak????waaa...mcm xcaye jew...dr phg ke perak...itula hakikatnye...


~abg2 n akak2 senior pj yg mantap!!~

pas da solat n mandi...
kami sediakan makanan untk mkn mlm..
msk ayam kari n sayur...aku just tgk akak2 nie msk...
then adala tlg ckit2...*bersihkan ikan bilis*huhu...
mula2..wat sowang...atas keprihatinan abg2 nie...dye tlg sekali...credit to abg abu n ijat..tq..
byk gak la kami bercerita tp aku byk dgr jew cte2 diaorg coz xberani sgt dgn set2 pj nie coz xbiasa dgn diaorg...tp mmg lwk gle2 la set2 pj menceriakan suasana dapur..huhu...


~dinner TyMeE!!~

pas mkn set2 kls aku lak menjlnkan duty membersihkan kuali2,bekas2 mknan...
bm2 terbaeekkk la woookk!!!!huhu....
wat keje sambil wat2 lwk...best sgt....tp agk terkilan gak just 8 org dak kls aku yg dpt g..kan best kalo semua ada..hummm...

pas da ciap clean2 semua....perjumpaan dgn lecturer...
REFLEKSI TYME!!!!!!!!!
aku rase entah pape aku bg refleksi..heee...
rupe2 nyew xpdc nie bertujuan untk mendktkan kite pada khazanah hutan sbnrnye...
so,jgn sangka aktiviti anjuran jbtn pj just untk fizikal shj..tp lebih drpd itu...=)
sedar xsedar...en roslee kata...perjalanan kami td,kami lalu 9 alur sg dan sbb itula dia dipanggil sg.sembilan..aku betul2 xperasan..sbb jln cpt tuela..huhu...


~ulat gonggok besar PUNYE~SUBHANALLAH!!

keesokan pgnyew....aku bgn2 subuh..
then g dapur untk tlg msk nasi goreng lak...
aku betul2 terkejut tgk abg senior nie da start menumbuk bwg..
dan yg terkesima aku ble dye yg msk nasi goreng tue..mmg xnmpk kekok pun...
**credit to him**sdp gak nasi goreng tue!!!weee~~

sepatutnye kami kne daki blk bukit tue untk pulg,..tp kami bernasib baik sbb lecturer kata nak naik bas untk blk..fuHhhh!!lega betul..kalo x,mmg pnt gle nak berjln semula..maybe perjalanan ag mencabar sbb byk bukit curam kne daki blk...

so,sementara tunggu bas mktb sampai perak..
kami semua diberi kesempatan untk mandi sg,...best sgt!!!
mula2 xnak bshkan diri...coz xde tudung spare daa...
tp ramai wat jht ke aku dgn baling2 air,hbs bsh kuyup diwatnyew..termaskla lecturer g baling air ke aku...heee...=)seronok x terhingga...then ble d tmpt air deras kami gune tali untk main air...
firts tyme main air sg sesrnok nie...^^

kami bertolak pulang ke mktb kul 2....
pengalaman nie mmg best sgt,xdpt dibeli dgn wang ringgit...
xhbs2 kami bercerita tntg nie dlm bas smp ke mktb..huhu
hopez nnt en.roslee pilih aku lg k g xpdc mane2 ag..hehehe...=)


~the end~

nie cte kesinambungan xpdc nie...
**cte sedih...lwk**
hr eskknye ada pj..
aku,fyzah n atiq yg dak gurl g xpdc nie xpakai bj pj coz kasut ktaowg yg berlumpur hbs tue ktaowg bsh...agpun ktaowg decide nak pakai bj kurung sbb en.sarudin kata en.roslee xde untk kls pj...
rupe2 nyew...en.roslee ada...terpaksa la kami bertiga g blk bilik salin bj...
aku terpaksala pakai kasut separa basah..yg fizah lak totally pakai kasut bsh coz dye br bsh pg tue...

disbbkan salin bj tue,,,kami sampai lmbt ke gym....
xsempat explain pape ag kat en...kami diarahkan "g lari 2 round pdg kat bwh"..
aku terkejut.....arghhh..first tyme kne denda...tp aku ada reason...
sedih tul....
dahla kaki sakit...aku,atiq n fizah xlrt sgt so ktaowg berjln je...tp sambil nangis...hehe..(xmalu!!)
bukan sesj nak nangis tp sedih en.roslee mcm xphm jew keadaan ktaowg..
nsb baik la senior2 pj xde...besenye diaorg ada kls same dgn ktaowg kat pdg...kalo x wat malu jew nangis...

pas hbs kls pj..en.roslee panggil kami ber3...
en roslee..tanye knp nangis??hehe...
en.roslee pujuk kami..weee~~
dye ckp dye wat mcm tue spy nk nmpk adil,xnak nmpk mcm pilih kasih coz dye da pilih kami ber3 ke xpdc tue..so,xnk nmpkkan manja kan kami sgt...
en.roslee mmg terbaikkklaa....=)



*bye2 banjaran titiwangsa*sgt best dpt jumpe kamooO!!

3 comments:

  1. wahhhhh,besnye dye dpt pegi xpdc nie...bestnye bestnyeee...nak pegi gak! hahaa

    ReplyDelete
  2. yana,terharu lak ade name kte gak atas tu.hehe...
    bestnye ur experience syg.. doakan kte pun dpt gi wat aktibiti2 cmni nnt ek!! ehhe :)

    ReplyDelete